Γλιτώστε τους καυγάδες με θερμιδομέτρηση σε παλιά πολυκατοικία
Η θέρμανση είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλο και περισσότερο κυρίως επειδή η τιμή του πετρελαίου παίρνει σταθερά την ανιούσα και δεν φαίνεται να δείχνει να θέλει να «υποχωρήσει». Μία μονοκατοικία μπορεί πολύ εύκολα να πάρει την απόφαση να υιοθετήσει μια πιο οικονομική ή αποδοτική πηγή θέρμανσης όπως το αέριο ή τις αντλίες θερμότητας, τα πράγματα στις πολυκατοικίες όμως δεν είναι και τόσο απλά. Οι περισσότερες παλιές οικοδομές έχουν συστήματα κεντρικής θέρμανσης από τα οποία είναι δύσκολο να αυτονομηθεί ένα διαμέρισμα, ενώ πολλές οικοδομές είναι και σε περιοχές στις οποίες δεν έχει ακόμη φθάσει το δίκτυο παροχής φυσικού αερίου. Με άλλα λόγια, η κεντρική θέρμανση αποτελεί μονόδρομο.
Ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικοδομές όσον αφορά την κεντρική θέρμανση είναι ο επιμερισμός των εξόδων. Στη περίπτωση του πετρελαίου συνήθως γίνεται αγορά μίας ποσότητας για να γεμίσει ο λέβητας, το κόστος της οποίας επιμερίζονται όλοι οι ένοικοι αφού όλοι θα ζεσταίνονται τις ίδιες συμφωνημένες ώρες. Εδώ ωστόσο προκύπτει συχνά ένα πρόβλημα: λόγω των οικονομικών δυσκολιών που μαστίζουν τη κοινωνία μας σήμερα, δεν είναι λίγοι αυτοί που δηλώνουν ότι απλά δεν έχουν τα χρήματα που απαιτούνται ή δεν μπορούν να τα δώσουν όλα σε μία δόση. Γι’ αυτό και όλο και περισσότερες οικοδομές προχωρούν στην τοποθέτηση συστημάτων αυτόνομης θέρμανσης σε κάθε διαμέρισμα.
Με βάση διάφορες μετρήσεις λοιπόν, μπορεί να υπολογιστεί το πόσο θα πρέπει να πληρώσει το κάθε διαμέρισμα για θέρμανση στο τέλος του κάθε μήνα. Είτε πρόκειται για πετρέλαιο, είτε για αέριο, το κόστος βγαίνει συνολικά και στη συνέχεια επιμερίζεται με βάση την κατανάλωση, πως γίνεται όμως αυτό;
Ωρομέτρηση και θερμιδόμετρηση
Ας ξεκινήσουμε από τα πολύ βασικά. Υπάρχουν δύο τρόποι να υπολογίσει κανείς το πόσο πρέπει να συνεισφέρει ένα διαμέρισμα στον λογαριασμό για την θέρμανση, ο ένας είναι η ωρομέτρηση και ο δεύτερος η θερμιδόμετρηση.
Ωρομέτρηση: Γίνεται με την τοποθέτηση ειδικών μηχανισμών στον λέβητα της οικοδομής. Οι συσκευές αυτές στην ουσία μετράνε πόσες ώρες χρησιμοποιεί το κάθε διαμέρισμα τον καυστήρα, με άλλα λόγια, πόση ώρα «καίει» τα καλοριφέρ το κάθε διαμέρισμα. Στο τέλος του μήνα ο διαχειριστής μπορεί να δει πόσες ώρες δούλεψε συνολικά ο καυστήρας και πόσες ώρες έκαιγε τα καλοριφέρ το κάθε διαμέρισμα και να υπολογίσει το ποσοστό που πρέπει να πληρώσει ο κάθε ιδιοκτήτης.
Θερμιδομέτρηση: Γίνεται με ειδικές συσκευές που τοποθετούνται στα σώματα θέρμανσης κάθε διαμερίσματος. Οι συσκευές αυτές μετράνε πόση ενέργεια παράγει το κάθε σώμα και με βάση αυτά τα δεδομένα, υπολογίζεται και κατανάλωση καυσίμου του κάθε διαμερίσματος. Οι μετρήσεις μπορούν να γίνουν και ασύρματα, αλλά συνήθως οι υπολογισμοί είναι δύσκολοι για έναν απλό διαχειριστή, οπότε τους αναλαμβάνει μια εξειδικευμένη επιχείρηση κοινοχρήστων.
Ποια μέθοδος είναι η καλύτερη;
Και οι δύο μέθοδοι έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Και οι δύο μέθοδοι είναι εύκολες στην τοποθέτηση και τη χρήση, ωστόσο όσον αφορά τον υπολογισμό της συμμετοχής του κάθε διαμερίσματος, είναι πιο απλός στην περίπτωση της ωρομέτρησης. Όσον αφορά το ποια μέθοδος είναι η πιο δίκαια όμως, η θερμιδόμετρηση έχει ένα σαφές προβάδισμα. Ο λόγος που το λέμε αυτό, είναι το γεγονός ότι μπορεί δύο ίδια διαμερίσματα να καίνε τα καλοριφέρ για την ίδια χρονική περίοδο, αλλά να καταναλώνουν εντελώς διαφορετικές ποσότητες καυσίμων. Για παράδειγμα, αν δύο διαμερίσματα με 5 καλοριφέρ ανάψουν τα καλοριφέρ από τις 4 μέχρι τις 6 το απόγευμα αλλά το πρώτο έχει κλειστά τα 3 από τα 5 καλοριφέρ του ενώ το άλλο τα δουλεύει όλα, τότε εννοείται ότι το δεύτερο θα κάψει περισσότερο καύσιμο. Αν λοιπόν θέλετε να αποφύγετε τους καυγάδες και τις εντάσεις στις συνελεύσεις, η θερμιδομέτρηση σε παλιά πολυκατοικία είναι η καλύτερη λύση.
Τέλος, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι όλα τα παραπάνω συστήματα είναι εύκολα στη τοποθέτηση και μάλιστα μία έμπειρη επιχείρηση σαν την aftonomithermansi.gr μπορεί να τα τοποθετήσει και να τα έχει λειτουργικά ακόμη και αυθημερόν και δίνουν στο κάθε διαμέρισμα την δυνατότητα να παίρνει στα χέρια του τον έλεγχο της θέρμανσης του.